Articole
Cum îmi dau seama când e momentul să inchei o relație?
O întrebare de care m-am lovit foarte des în diverse forme, este ”Cum îmi dau seama când e momentul să închei o relație?” sau”Ar trebui să mă împac cu fostul/fosta?”. Mai exact cum imi pot da seama dacă energia și emoțiile pe care le pun în relația mea vor fi recompensate cu un partener care îmi va oferii ceea ce am nevoie în viitor și cum știu că această perioadă dificilă poate fi rezolvată.
Este complet normal să avem astfel de gânduri. Faptul că o relație a luat o pauză sau trece prin etape dificile nu este un indicator relevant pentru a prezice dacă o împăcare va duce catre ceva frumos sau nu. Dacă sentimentele pentru fostul partener nu au fost consumate este in regulă să ne dorim o împăcare. Însă ce ne facem cu posibilitatea ca această împăcare să nu ducă din nou la o situație dureroasă de despărțire?
Este important să ținem cont de patru aspecte înainte de a decide:
1.Reciprocitatea. Daca îți dorești să continui o relație ce se află într-o etapă ce produce suferință însă partenerul nu își dorește la fel de mult ca și tine acest lucru, atunci relația se află într-o dinamică unilaterală, in care doar una dintre persoane încearcă activ să descopere ce anume trebuie înțeles pentru a rezolva lucrurile, însă fiind vorba despre o relație este necesar ca ambii parteneri să caute și să abordeze cu disponibilitate subiectele relevante vindecării.
2.Să fiți conștienți că nu începeți ceva nou, ci continuați. De multe ori, într-o perioadă de separare, dorul de fostul partener diminuează gravitatea greselilor pe care acesta le-a comis. Ulterior împăcării însă descoperim că suntem încă furioși pe vechile greșeli si ajungem să le reprosăm, retrăind sentimente de vinovăție/durere/rușine. Este important să medităm la cum s-a încheiat relația și să ne asigurăm că am iertat și că exista spațiu in conversații pentru a discuta despre ce nu a mers și ce poate fi îmbunătățit, astfel oferim loc împăcării și creării unor noi amintiri mai plăcute, fundația noii relații fiind stabilă.
3.Să vă asumați responsabilitatea. De cele mai multe ori, ambii parteneri au facut sau au spus lucruri care au dus la separare sau rănirea sentimentelor celuilalt. Este important ca pe lângă dorința de împăcare, să fiți deschiși pentru a vă vedea propriile greșeli, cu scopul de a deveni mai buni unul pentru celălalt. Uneori este dificil să ne vedem propriile greșeli. Partenerul care este mai distant și mai închis este blamat pentru majoritatea greșelilor, însă chiar si partenerul mai implicat și afectuos poate să-și asume responsabilitatea pentru sufocarea și acapararea controlului în relație. Uneori putem avea intenții bune însă acestea să nu ajungă la partener.
4.Disponibilitate la schimbare. Este important ca înainte să fiți de acord cu împăcarea sau continuarea unei relații, să vă asigurați că și partenerul dar și voi sunteți dispuși să vă modificați comportamentul în relație. Ieșiți la o cafea și discutati punctual despre tot ceea ce nu a mers în relație, apoi gasiti prin negociere rezolvări pentru toate problemele. Sentimentele sunt importante pentru ca o relație să funcționeze, dar la fel de vitală este și calitatea comunicării. Dacă pe parcursul discuției vă enervați reveniți la punctul 2 și verificați dacă mai este nevoie să iertați anumite aspecte. Apoi continuați cu discuția, având calm și înțelegere în suflet.
Calea Victoriei 224, bloc D5, scara 1, București, Sector 1
0720063108
mihaela.imbrea.psihoterapeut@gmail.com