Articole
Cum aleg când să merg la psihoterapeut?
Este o întrebare ce ne poate călca pragul minții măcar o dată în viață, de aici și importanța abordării ei.
Psihoterapia poate să reprezinte o optiune pentru persoanele care trăiesc emoții ce produc suferință. Desigur, cu toții avem momente în care simțim furie/tristețe/anxietate/frică, datorită evenimentelor care se întâmplă în viața noastră, însă este important să fim atenți cât de des simțim acele emoții, cât de intens și cât de mult simțim că putem să le facem față. Este important și să verificăm dacă acele emoții devin copleșitoare și ne fac să simțim că nu trăim viața la adevăratul ei potențial, provocând vinovăție sau atacuri de panică, rezultând uneori în evitarea unor situații.
Psihoterapia este potrivită și pentru persoanele care își doresc autocunoaștere și dezvoltarea unor abilități. Este o bună alegere pentru persoanele care simt nevoia să înțeleagă mai bine originea comportamentelor pe care le au și care doresc să își înțeleagă mai bine trecutul, fiind la fel de potrivită pentru cei care își doresc să dezvolte abilități de comunicare interpersonală, încredere în sine, gestionarea propriilor emoții sau abilități de gestionare a unor situații dificile.
Punctul de plecare este să fim de acord cu noi înșine că există o situație interioară care are nevoie de atenția noastră și să fim de acord cu a cere ajutorul.
Cum mersul la psihoterapie este un subiect puțin discutat, este util să fim informați și conștienți de obstacolele care apar între noi și acest obiectiv:
Lipsa informării uneori ne ține pe loc. În momentul în care simți că dorești să mergi la psihoterapie pot apărea gânduri precum ”Doar nu sunt nebun/ă”, ”Mă descurc singur/ă cum m-am descurcat și până acum”. Ei bine această activitate nu are legătură cu nebunia. Așa cum mersul la medic reprezintă grijă pentru corpul tău, psihoterapia este grijă pentru sufletul și psihicul tău. Este în regulă șă simțim ceea ce simțim și să apelăm la un psihoterapeut, iar împreună cu acesta să mergi către țelurile pe care ți le propui.
Un alt obstacol este stigma socială. Ne vin în minte gânduri despre ce ar zice vecina/ prietenii sau chiar familia legat de un astfel de obicei. Din păcate la nivel social, mai avem de lucru, însă important rămâne să ne amintim că părerea altor persoane nu este mai importantă ca propria fericire și stare de bine. Mersul la psiholog nu este un act de slăbiciune, ci un gest ce reprezintă curaj și grijă pentru propria persoană, dorința de a fi mai bine.
Lucruri de făcut înainte de a alege un psihoterapeut:
Verificăm dacă acesta profesează legal. Este important să vedem dacă este un psihoterapeut acreditat, fiind dovada că este pregătit și a trecut prin formări necesare oferirii ajutorului de care avem nevoie.
Verificăm nivelul studiilor și abordarea psihoterapeutică în care acesta lucrează. Poate fi relevant să facem o scurtă cercetare despre tipurile de psihoterapie pentru a decide din ce abordare ne dorim psihoterapeutul.
Avem încredere în propriul instinct! Uneori poate să fie importantă și senzația că persoana despre care am citit și la care am dori să mergem ne poate ajuta sau nu.
O dată ce începem un parcurs terapeutic este important să nu punem presiune pe noi, să avem încredere în proces și în noi înșine.:)
Calea Victoriei 224, bloc D5, scara 1, București, Sector 1
0720063108
mihaela.imbrea.psihoterapeut@gmail.com